Când sunteţi diagnosticat cu sindromul de apnee în somn, în general, prima opțiune de tratament este prin intermediul unui dispozitiv de presiune pozitivă (PAP).
Aparatul CPAP pe care medicul îl prescrie depinde de tipul apneei pe care o aveți – apnee în somn centrală (CSA), apnee în somn obstructivă (OSA) sau apnee în somn mixtă (o combinație a celor două). De asemenea, depinde de cât de severă este apneea și dacă aveți alte tipuri de afecțiuni medicale care influențează problemele de respirație ale somnului pe timp de noapte.
Mai jos, discutăm despre diferențele dintre aparatele BiPAP și APAP și modul în care sunt folosite ambele. Există unele diferențe între aceste două aparate pe care ar trebui să le cunoașteți.
Aparatul APAP
Ca dispozitive de presiune continuă pozitivă în căile aeriene (CPAP), aparatele cu reglare automată (APAP) calculează automat presiunea necesară unei persoane și ajustează nivelul de presiune necesar, în orice moment, pentru un confort ridicat. Aparatele APAP se recomandă persoanelor care necesită presiuni diferite pe timp de noapte.
Spre deosebire de aparatul CPAP sau BiPAP, unde se livrează una sau două presiuni, stabilite de medicul somnolog, aparatul APAP se adaptează la presiunea ideală cu fiecare respirație.
Dacă episoadele de apnee în timpul somnului variază, terapia cu APAP ar putea fi mai confortabilă pentru dumneavoastră, fată de terapia cu CPAP.
Deși majoritatea persoanelor cu apnee obstructivă în somn (OSA) se adaptează destul de uşor cu un dispozitiv CPAP, alte persoane ar putea întâmpina dificultăţi, aparatul APAP fiind o variantă pentru aceste persoane, deoarece dispozitivul APAP se adaptează nevoii dvs. pe tot parcursul nopţii.
Evenimentele de apnee și sforăitul dvs. se pot modifica în funcție de poziția de somn în care vă aflați. Este posibil să aveți nevoie de o presiune mai mare când dormiți pe spate.
Episoadele de apnee pot să scadă în timp ce dormiți pe o parte. APAP ajustează presiunea aerului în funcție de poziția de somn în care vă aflați, prin urmare dispozitivul nu va livra o presiune mare tot timpul.
Terapia cu APAP este, de asemenea, o opțiune ideală pentru persoanele care doresc să înceapă imediat tratamentul, fără a trebui să aștepte un studiu de titrare pentru a determina o presiune fixă necesară menţinerii căilor aeriene deschise. Unii pacienți apreciază utilizarea unui aparat APAP datorită flexibilității sale – un CPAP nu poate funcționa ca un APAP, dar puteți seta aparatul APAP să funcționeze ca un CPAP, utilizând un singur set de presiune continuă a aerului.
Exemple de aparate APAP
Producator: Drive DeVilbiss
APAP SleepCube AutoPlus
APAP Blue Auto Plus
Producator: ResMed
APAP AirSense 10 AutoSet
APAP AirSense 10 AutoSet for HER
Mini APAP Portabil AirMini
Producator: Philips Respironics
APAP Dreamstation Auto
Vezi oferta la dispozitivele APAP
Aparatul BiPAP
Aparatele Bilevel oferă o presiune de inspir şi o presiune de expir pozitivă a căilor aeriene [aparatul furnizează o presiune pozitivă mai mare la inspir (15 cm H20) şi o presiune mai mică la expir (5 cmH2O)]. Exista mai multe tipuri de ventilaţie BiPAP, în funcţie de iniţierea efortului inspirator (spontan de catrer pacient sau la o rată setată de aparat) – S (spontaneous), T (timed), S/T (spontaneous/ timed)
Unii pacienți nu tolerează presiunea fixă continuă a aparatului CPAP. Fie că nu se pot adapta presiunii ridicate, fie că se luptă cu expunerea la presiunea fixă care este livrată. Aparatul BiPAP oferă o presiune mai mică la expir, ceea ce face mai ușoara adaptarea la terapie. Dacă aveți probleme cu expunerea la o presiune de inhalare ridicată, o presiune pentru expirație inferioară ar putea ajuta.
Alte motive pe care medicul dumneavoastră le poate lua în calcul atunci când va prescrie un aparat BiPAP, în loc de CPAP, este dacă aveți probleme de respirație care ar putea afecta faptul că ați putea expira împotriva unei presiuni ridicate a aerului. Unele dintre aceste condiții includ:
- BPOC (Boala Obstructiva Pulmonara Cronica);
- Apneea centrală;
Exemple de aparate BiPAP
Producator: Drive DeVilbiss
BiPAP SleepCube BiLevel S
BiPAP SleepCube BiLevel ST
BiPAP SleepCube AutoBilevel
Producator: ResMed
Bilevel AirCurve 10 Vauto
Producator: Philips Respironics
BiPAP Dreamstation Auto
BiPAP Dreamstation ASV
Vezi oferta la dispozitivele BiPAP
Atât dispozitivele BiPAP cât și APAP ajută la deschiderea căilor respiratorii, permițându-vă să respirați mai bine. Ambele oferă presiune pozitivă în căile respiratorii, ajutând la reducerea episoadelor de apnee în timpul somnului. Deși CPAP este adesea terapia standard pentru mulți pacienți cu apnee, APAP și BiPAP ar putea oferi un confort mai mare dacă aveți afecțiuni respiratorii sau evenimente de apnee în somn variabile.
La CPAP24, găsiţi o gamă largă de aparate și accesorii CPAP, APAP şi BiPAP, pe care le puteți cumpăra. Puteți comanda online sau telefonic sunând la numărul de telefon 0755 024 024. Consultanţa este gratuită, un expert CPAP24 vă va răspunde la întrebări.